OctoberCMS, heeft dat te maken met oktober?

Home / Blog / Website / OctoberCMS, heeft dat te maken met oktober?

OctoberCMS, heeft dat te maken met oktober?

Gepubliceerd door: | 08-10-2017 19:00 | Website

blog_post_4

OctoberCMS, misschien heb je er wel eens van gehoord of voorbij zien komen op KevinDigitaal , maar voor vele is dit content management systeem (CMS) helaas nog erg onbekend. Om de titel van deze blog post maar direct te beantwoorden: Nee, OctoberCMS heeft niks met oktober zelf te maken! Maar wat dan wel? 

Het OctoberCMS systeem is een klein en eenvoudig content management systeem gebouwd op het Laravel framework . De missie van dit CMS is om het traject voor webontwikkeling sneller, maar vooral laagdrempeliger te maken. Door het uitvoeren van deze missie, is het ook direct mogelijk om een verschil te zien met OctoberCMS tegenover een meer traditioneel CMS zoals WordPress of Drupal . October slaat al jouw contextuele content namelijk “file-based” op. Dit houd in dat, in tegenstelling tot het gebruik van een database voor het opslaan van pagina’s, October gebruik maakt van statische HTML pagina’s. Het voordeel hiervan is dat de website erg licht is op een server, en daarom niet veel geheugen nodig heeft om draaiende te blijven. Het voordeel voor jouw als eindgebruiker hiervan, is naast lagere kosten, een aanzienlijke snelheidsverhoging in het laden van pagina’s tegenover systemen zoals bijvoorbeeld WordPress. 

Wat wel gelijk is tegenover andere traditionele CMS systemen is dat OctoberCMS gebruik maakt van thema’s en plugins voor het aanpassen van de vormgeving, maar ook voor het toevoegen van extra functionaliteiten. Er zijn bijvoorbeeld plugins beschikbaar om “in-line editing” mogelijk te maken. Je kunt dan met je muis over een stukje tekst bewegen, waarna je de mogelijkheid krijgt om deze te bewerken en direct het resultaat te zien, en dat allemaal zonder pagina refresh of lang wachten!


Hoewel het systeem van zichzelf gebruiksvriendelijk gemaakt kan worden, is het systeem in het begin wat beperkt qua mogelijkheden. Daarom wordt er bij websites die gemaakt worden in OctoberCMS veelal een apart onderhoudscontract afgesloten wat de klant de mogelijkheid geeft om contextuele aanpassingen uit te besteden. Zonder het gebruik van een plugin zoals die van “in-line editing”, zit je al vrij snel in pure HTML code jouw teksten aan te passen, wat dus niet bepaald gebruiksvriendelijk is als je snel even een kleine aanpassing wilt doen. Daarom is het dus raadzaam om je voldoende te laten informeren.

De website waar je nu dit blog bericht op zit te lezen, kevindigitaal.com, is een website die gemaakt is in OctoberCMS. Een van de belangrijkste redenen voor deze keuze is de snelheid, doordat het dus volledig “file-based” is. Daarnaast hoeft de informatie op de website niet regulier te worden aangepast, waardoor er geen grote admin nodig is zoals bij bijvoorbeeld het Drupal CMS.

Na het lezen van deze blog, wat is jouw indruk van OctoberCMS? Is dit iets waar ik je bij verder zou kunnen helpen en/of adviseren? Plaats je comment hieronder!

Kom je ergens niet uit?

kevin@kevindigitaal.com